Aurinkorannikon SOS-ryhmä

 Kotisivu

EN English

ES Español

Ohjeita

Oppaat

Lahjoitukset

Lomaohjeita

 .   

Muista varovaisuus kesän helteillä ja lomatunnelmissa!

Erityisesti

Varaudu etukäteen ja tallenna puhelimeesi SOS-tulkin puhelinnumero hätätapauksia varten. Hanki ja lue sivuiltamme Turvaopas, joka sisältää aimo annoksen ohjeita koko loma-ajalle. Saat sieltä vinkkejä, mitä olisi otettava huomioon loma-asumisessa, autoilussa, rannalla, pankkiautomaateilla, markkinoilla, yöelämässä ym. Turvaoppaasta selviää miten pääset lääkäriin tai apteekkiin - myös virka-ajan ulkopuolella.

Ohessa muutamia vinkkejä poimintoina Turvaoppaasta:

UV-säteily

Aurinkorannikolla UV-säteily on korkeampi, kuin Suomessa. Se aiheuttaa ihosyöpää, jonka ennustetaan räjähtävän käsiin tulevina vuosina. Vanhentaa ihoa. Aiheuttaa silmävaurioita. Vesi heijastaa valoa ja muuta säteilyä.

Vanhemmilla on vastuu lapsistaan - aina ja kaikkialla

Suojaa lapset ja vauvat perusteellisesti auringolta, pidä heidät varjossa ja käytä heillä UV-suojattuja uima-asuja ja vaatteita. Muista, sekä varjossa että pilvisenä päivänä voi saada paljon säteilyä. Ohuet vaatteet on huono suoja. Alle 3-vuotiaat eivät kuulu rannalle ja aurinkoon. Parasta olisi pysytellä sisätiloissa pahimman UV-säteilyn aikaan n. klo 11-16. Palovammat ovat ikäviä, iholla on muisti ja liika aurinko voi ilmaantua syöpänä vasta vuosien päästä. Vain UV-suojatut aurinkolasit ovat kelvollisia. Muista riittävä nesteytys. Hikoillessa haihtuu suoloja. Vesipullo, joko pore- tai tavallinen vesi, on syytä pitää mukana koko ajan. Älä päästä lasta silmistäsi ei rannalla eikä tungoksessa. Varusta lapsi yhteystiedoillasi kaiken varalta. Sovi kokoontumispisteistä siltä varalta, jos itsenäisesti liikkuvat lapsenne joutuvat erilleen. Opettele paikantamaan puhelimet. Hanki lapselle tai miksei itsellesi "uudenlainen" Espanjassa kehitetty, verkkomyynnissä oleva turvaranneke, johon voi ladata henkilön tiedot = Q-koodi.

Tarkuvarkaat eivät lomaile koskaan - kesällä tehdään ylitöitä

Varkaiden paratiisi on siellä, missä lomalaiset liikkuvat, rannat, kaupat, markkinat, bussit, ravintolat, lentoasemat. Pidä koko ajan huoli omaisuudestasi. Ota rannalle mukaan vain välttämätön omaisuus. Rantakaupoissa myydään avaimille ja pikkurahoille tarkoitettuja vedenpitäviä kaulakoteloita. Varo erityisesti epämääräisiä kauppiaita ja kadulla kukkia jakavia naisia. Näillä kukkatytöillä on lähistöllä apureina miehiä, jotka valikoivat kukkatytöille potentiaaliset uhrit seurattuaan turistia. Puhelimesi turvalukutus ja paikantaminen on tarpeen.

Seuraa rannan varoituslippuja ja noudata ohjeita

  • VIHREÄ Vihreä lippu merkitsee turvallista uintikeliä
  • KELTAINEN Keltainen lippu on jo varoitus, jolloin on viisasta pysyä vedestä poissa
  • PUNAINEN Punainen lippu merkitsee ehdotonta uintikielto
  • VALKOINEN Valkoinen lippu varoittaa meduusoista

On epätodennäköistä törmätä haihin Aurinkorannikolla. Varo kuitenkin meduusoja, merisiilejä ja myrkylllisiä kaloja. Meduusavaara Aurinkorannikolla on pahimmillaan juuri kesäisin. Meduusan polton saaminen on kivuliasta ja hoito vaatii lääkäriin menoa.

Alkoholijuomat, kuuma aurinko ja viileä meri sopivat huonosti yhteen

Yleisillä rannoilla on uimavalvojia. Silti joka vuosi hukkuu uimareita sairauskohtauksen saatuaan. Ethän liity tilastoihin.